The future of mobility... ...and much more

De Leasewijzer: een handleiding voor duurzame mobiliteit op maat

De Leasewijzer bundelt alle informatie voor een duurzaam mobiliteitsplan. De nadruk wordt gelegd op informeren, inspireren en niet op de laatste plaats: implementeren. Hoe kwam de Leasewijzer tot stand? En waarom is de Leasewijzer ook voor u belangrijk?  

Een goed mobiliteitsplan scoort op duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat voor sommige bedrijven mobiliteit al gauw 85 procent van de ecologische voetafdruk beslaat. Een enorme ecologische kostenpost waar nog veel winst te behalen valt.  kwam erachter dat het echter niet evident is proactief te denken aan duurzamer mobiliteitsbeleid. De missie was helder: een leidraad voor duurzame mobiliteit maken.

Meer dan een leasebak aan een laadpaal

De beste stelregel is dat je zelf ook moet doen wat je anderen opdraagt. dutch was vastberaden om het eigen mobiliteitsplein zo duurzaam mogelijk te maken. Rekening houdend met een perfecte balans tussen idealisme en pragmatisme.

In de verkennende fase werden meerdere leasebedrijven benaderd. Eenmaal in contact gekomen met geschikte leasepartners bleken hun voorstellen tegen te vallen. Het meest gangbare voorstel was een elektrisch wagenpark. CO2-reductie in de meest letterlijke zin van het woord. Het voelde te eenzijdig gedacht vanuit de autobranche en er werd met te weinig factoren rekening gehouden. Wat zijn de effecten van het openbaar vervoer of de kantoorlocatie bijvoorbeeld?

dutch wilde vooral een innovatief mobiliteitsplan, niet een exacte kopie van de huidige parkeerplaats uitgerust met laadpalen. Als je alleen een hamer hebt, lijkt alles een spijker. Het mobiliteitsvraagstuk moest op een slimmere manier kunnen worden opgelost.

Een handleiding voor duurzaam leasen 

Bij navraag bleek dat andere bedrijven tegen dezelfde problemen aan liepen. Klaarblijkelijk was de know how zo versplinterd of verstopt dat niemand geholpen kon worden. dutch besloot daarom eigenhandig de losse eindjes aan elkaar te knopen. Vanuit de filosofie dat duurzaamheid vraagt om daadkracht en niet alleen om groene praatjes.

De mobiliteitsexpert van dutch zocht en vond partners die openstonden voor dialoog én die de kennis paraat hadden. Die gesprekspartners werden gevonden in Natuur&Milieu en Fleet Support. Van het verbruik van banden met lagere weerstand tot het belang van een goed gelegen kantoorlocatie: zij wisten wat de effecten waren.

 Duurzaamheid draait om delen en doen

Voor dutch kwam een duurzaam mobiliteitsplan zo binnen handbereik. Het strookte echter totaal niet met de filosofie van dutch om deze waardevolle bevindingen in een lade te stoppen en voor zichzelf te bewaren. Waarom niet al deze informatie bundelen in een handleiding voor ondernemers en overheden? Te veel goede ideeën verstikken uit angst om ze te delen, om die kostbaar gewonnen informatie ‘zomaar weg te geven’.  

Maar zelfs met slechts een opsomming van die informatie, hoe waardevol ook, bestond nog steeds het gevaar dat het bij beleidsvoorstellen bleef. Een mooi naslagwerk, maar nog steeds een ver-van-mijn-bed-show voor veel ondernemers.

Volgens dutch moet daarom altijd de pragmatische functie centraal staan. Hoe vertaal je woorden naar de praktijk; hoe voorkom je dat je niet verzandt in stoffige verslagen en mooie praatjes?

Aan zo’n bundel kennis heb je niets als het een keer wordt doorgelezen, op een stapel belandt en het stempel ‘onhaalbaar’, ‘leuk voor later’ of nog frustrerender: ‘te weinig draagvlak’ krijgt. Een goed plan inspireert en spoort aan tot handelen - binnen alle rangen en standen van een organisatie.

 Informeren, inspireren en implementeren 

De Leasewijzer gidst door het dichte woud van mobiliteitsopties. Er worden handvatten aangereikt die eerder alleen onder insiders bleef. Bedrijven die hun ervaringen en beleid met het team deelden waren onder meer ABN AMRO, Arcadis, Nationale Nederlanden, NS en Siemens. Welke fouten maakten zij? En belangrijker: hoe kun je het nóg beter doen?

Het verduurzamen van een mobiliteitsplan gaat niet over één nacht ijs. Dit geven alle ondernemers aan in de Leasewijzer en daar is dutch zelf ook achter gekomen. Het is daarom van het grootste belang alle mogelijkheden, valkuilen en hulpmiddelen te kennen. dutch had veel profijt van de kennis die in de Leasewijzer gebundeld is bij het implementeren van hun eigen mobiliteitsplan. Nu is het de beurt aan de rest van Nederland om hun voordeel ermee te doen.

Wie
dutch sustainable transformations, Natuur&Milieu en Fleet Support

Missie
Een inspirerende, informerende en motiverende mobliteitswijzer

Resultaat
De Leasewijzer. Alle informatie voor duurzame mobiliteit gebundeld, met de nadruk op implementeren en het creëren van draagvlak.

Image Download Leasewijzer

Beweeg wijzer

Over de totstandkoming van de leasewijzer zouden we een boek kunnen schrijven... en misschien doen we dat nog wel. Ondertussen helpen we organisaties hun mobiliteitsbewegingen duurzamer te maken; lopen, fietsen, rijden, treinen of toch vliegen. Download de leasewijzer of neem contact op met ons.
Neem contact op

Deel deze case!

Image

MEER CASES

Case Willem & Drees: duurzame ketenintegratie

Image

Wij stonden mede aan de wieg van de Beebox en zijn actief betrokken bij de succesvolle fusie met Willem&Drees in 2016. Inmiddels is er een bijzondere en succesvolle coöperatie

Bekijk deze case →

Case Vibers: Van concept naar duurzaam businessmodel

Image

Vibers; van olifantengras naar een duurzame manier van verpakken en zelfs van bouwen. Met directe hulp van ons zijn we gegroeid van een technisch idee naar een duurzaam bedrijf.

Bekijk deze case →

Case Pon: Ontwikkeling Duurzaam Mobiliteitsbeleid

Image

Hoe ga je als bedrijf om met de behoefte aan mobiliteit van je medewerkers vanuit duurzame overwegingen. Voor PON hebben we een indrukwekkend, business- en duurzaamheid-gedreven plan voor ontwikkelt.

Bekijk deze case →