Zo kan Nederland succesvol de energietransitie maken

Meino Zandwijk Duurzaam Doen, Energie, Nieuws

We kunnen niet langer wachten met de energietransitie. Te lang is Nederland als energieleverancier en energieconsument in de luwte gebleven van de energiediscussie. Dat staat in recent gepubliceerde rapporten van onder meer Berenschot onder meer Berenschot. Maar de conclusie van een rapport valt qua zeggingskracht in het niets vergeleken met het persoonlijke leed in Groningen het persoonlijke leed in Groningen. Aardbevingen, vervuiling van grondwater, dalende huizenprijzen en wantrouwen jegens de overheid. En waarvoor? Een land vol inefficiënte boilers, gasfornuizen en tochtende deuren. Er mist daadkracht voor groene oplossingen.
De roep om een duurzame omwenteling wordt steeds luider in Nederland. De druk staat niet alleen op de ketel; de ketel rammelt bijna van het fornuis af. dutch ziet deze noodzaak in en heeft vorig jaar meegewerkt aan een onderzoek van Samen Energie Neutraal een onderzoek van Samen Energie Neutraal.

In drie acties naar energieneutraal

De aangedragen Quick-fit oplossing voor energieneutraal wonen is drieledig. Er zijn twee acties van huiseigenaren en één van andere partijen bij nodig. De acties in het kort: particulieren regelen de hybride warmtepompen en windturbines en de andere partijen verzekeren de verduurzaming van de gasproductie.

Duurzaam warm water

De energietransitie begint met de opwarming van ons water. De ouderwetse, grijze boiler moet echt de deur uit. De installatie van hybride warmtepompen gecombineerd met verbeterde isolatie leidt tot een besparing van minimaal 50 procent op het gasverbruik. Met minimale aanpassingen aan een woning kan zo maximaal resultaat geboekt worden.

Zelf stroom produceren

Daarnaast concludeerde het onderzoek dat het zelf produceren of opwekken van elektriciteit enorm scheelt in de energiebehoefte. Denk daarbij aan de installatie van zonnecellen op daken, een pelletkachel of biomassaketel en uiteraard een eigen windturbine of windmolen.

Groene gasproductie

Groener gas: dat is wat er nodig is vanuit de gasproducenten en netbeheerders. De ontwikkeling techniek heeft ervoor gezorgd dat er groengas kan worden geproduceerd. Rioolslib, huis-, tuin- en keukenafval en waterstof uit niet bruikbare pieken zonne-energie kan worden gebruikt voor groengas. Dit kan de sluitsteen worden in de energiebehoefte van Nederlanders. En dit zelfs zonder stijging van de woonlasten of gasprijs!

Bottom-up daadkracht

Ik hoor u al vragen: ‘Je stapt toch niet zomaar over op duurzame energie? Zo’n overgang heeft toch (veel) tijd nodig?’ Dit is de grootste denkfout van energieverslaafd Nederland. Tijd is niet het probleem, doorzettingsvermogen wel. Nederland moet de durf hebben om koploper te worden in het energievraagstuk. Het is een cliché maar we moeten als energieverslinders niet denken in problemen, maar in oplossingen. Groene oplossingen.
Beschouw energieconsumptie voortaan ook bottom-up: betrek zowel het dorp, de wijk als de provincie en de gemeente bij de energietransitie. En bottom-up gaat nog verder. Ook het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol bij de duurzame overgang. Woningcoöperaties, netbeheerders en de bouwsector moeten de handen ineenslaan.

Duurzame samenwerking in de energietransitie

Laten we daarom de schouders eronder zetten en laten we dit vooral samen doen. We moeten niet wachten tot Den Haag de Groningse gaskraan dichtdraait of energiesubsidies verhoogt. Nederlanders zijn ambitieus, hardwerkend en (vaak) stronteigenwijs. Waarom volgen we dan zo onderdanig de grollen en grillen van top-down wetgeving?
Het sleutelwoord is duurzame samenwerking. Laten we Nederland daarom in gang zetten, laten we bottom-up verenigen met top-down en samen groeien we naar een groene toekomst. Wij doen graag mee!

Meino Zandwijk

Deel dit bericht